''Biçerdöver Hasat Hizmetlerinin Yerine Getirilmesi Hakkında Duyuru''

03 Haz 2021 Per

İlçemiz genelinde 2021 yılı hububat hasadı başlamıştır. Hasat işlemleri dolayısıyla köylerimizde ilimize kayıtlı yerli ve diğer illere kayıtlı yabancı biçerdöverler çalışmaktadır. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri olan yetkili kontrolörler tarafından köylerde biçim esnasında Aksaray Valiliği Makamının 13.04.2020 tarih ve 70663199-155.01-E.1235283 sayılı oluru ile 13.04.2020 tarih ve 70663199-155.01-E.1119535 sayılı Biçerdöver Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesiyle İlgili Valilik Tebliği'ne göre denetimler yapılmaktadır. Söz konusu tebliğinin 3. Maddesine göre Aksaray İli mülki hudutları dahilinde 2021 yılı hasat sezonunda, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerinin aşağıda belirtilen hususlara uymaları zorunludur. a)"G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi" veya "Biçerdöver Operatör Belgesi" bulunmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamayacak ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılamayacaktır. b)Biçerdöver sahipleri ve operatörleri 2020 yılı için Aksaray İli mülki hudutları içerisinde yapılacak hasat sırasında % 3 ürün kayıp oranını geçmeyecektir. Arazi durumuna göre ürün kaybı indeksi değerleri dikkate alınacaktır c)Biçerdöver sahipleri, 6'şar kiloluk 2 adet yangın söndürücü cihazı bulunmayan biçerdöverleri çalıştıramayacaktır. d)Biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri, yetkili kontrolörlerce talep edilmesi halinde kimliklerini ibraz etmek zorundadırlar. Bu maddeler dikkate alınarak Köy muhtarları köy adına kendi istedikleri biçerdöver sahipleri ile anlaşma yapabilecek, bu anlaşmayı istemeyen çiftçiler ise Vallilik Tebliğine uygun çalışan farklı biçerdöver sahipleri ile bireysel anlaşma yapabileceklerdir. Çiftçilerin mağduriyet yaşamamaları, hasadın en kısa sürede ve kayıpsız tamamlanabilmesi ve çiftçilerin zor durumda bırakılmaması için tüm köylerimizde isteyen çiftçilerimiz 2021 Yılı Biçerdöver Kontrol Hizmetleri Tebliğine uygun çalışan biçerdöver sahipleriyle sözleşme yaparak hububat hasatlarını yaptırabileceklerdir. Söz konusu hususlar dikkate alınarak hububat hasadı ve köylere biçerdöver girişleri konusunda çiftçilerin maduriyetine yol açılmaması hususunda; Gereğini arz/rica ederim.

EK1: