''ORTAKÖY BELEDİYESİ MİNİK ÖĞRENCİLERİN HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ''

12 Oca 2021 Sal

Ortaköy ilçesinde Şehit Salih Aksu İlkokulu öğrencileri İkra Ayla Kaman (11) ve aynı yaştaki Fatma Pelin Barcı (11), okullarında dağıtılan süt kutularından robot maketi yapıp, 2 yıl önce okul bahçesinde TUBİTAK'ın katkısıyla yapılan bilim fuarında sergiledi. Fuarı ziyaret eden Ortaköy Belediye Başkanı Ali Rıza Özdemir'e de okullarında robotik kodlama sınıfının olmasını hayal ettiklerini söyledi. Belediye Başkanlığı da iki öğrencinin hayallerini gerçekleştirdi.
Şu an 5'nci sınıf öğrencisi olan İkra Ayla Kaman ve Fatma Pelin Barcı, 2018 yılında Bilim ve Teknoloji Rehber Öğretmeni Ahmet Kılınç, eşliğinde okullarında dağıtılan sütlerin boş kutularından robot maketi yaptı. Barcı ve Kaman, fuarı ziyarete gelen Ortaköy Belediye Başkanı Ali Rıza Özdemir ile sohbet ederken kendilerini daha iyi geliştirebilmeleri için okullarında robotik kodlama sınıfının olmasını hayal ettiklerini söyledi.
105 BİN LİRAYA ROBOTİK KODLAMA SINIFI OLUŞTURULDU
Bunun üzerine harekete geçen Özdemir de, belediye tarafından okula robotik kodlama sınıfı oluşturdu. 105 bin TL’ye mal olan sınıfta 8 adet bilgisayar, 10 adet robot, 2 adet Lego ve 3D yazıcı bulunuyor.
Sınıfın açılışı ise Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Ortaköy Kaymakamı Rasim Belge ve Ortaköy Belediye Başkanı Ali Rıza Özdemir tarafından gerçekleştirildi. İkra Ayla Kaman ve Fatma Pelin Barcı, açılışın ardından protokol üyelerine kendilerinin tasarladığı 'Alpaslan' adını verdikleri siyah çizgiyi takip eden sensörlü robot arabayı tanıttı.
'HAYALLERİMİZE KAVUŞTUK'
Gazetecilere hayallerine kavuştuklarını belirten İkra Ayla Kaman şunları söyledi: ''Ben bu kodlama yapmaya TÜBİTAK bilim fuarında başladım. Okulumuzdaki dağıtılan sütlerle bir robot maketi tasarlamıştık. Bu yaptığımız maket robot sonrası sesimizi duyurduk.2 yıl sonra okulumuza robotik kodlama sınıfı yapıldı. Biz arkadaşımla beraber hayalimiz olan robotik kodlama sınıfına kavuştuk.''
'Alparslan' adını verdikleri robot arabayı da anlatan Kaman, ''Şimdi buruda Alparslan ismini verdiğimiz robot, tasarladığımız siyah çizgiyi, sensörüyle takip ediyor. Bunun yanında mesafe sensoru sayesinde ise önüne çıkan engelden kaçıyor. İsmini Alparslan koymasınız sebebi ise büyük Selçuklu hükümdarı Alparslan, Malazgirt zaferi sonrasının da Türklere Anadolu’nun kapısını açmıştır. Bizde milli teknoloji hamleleriyle dünya kapılarını aralayıp, ülkemizi daha ileri taşımak için bu fırsatı gerçekleştirme imkanı bulduk.'' diye konuştu.
Fatma Pelin Barcı ise, ''2018 yılında okulda dağılan sütlerle, bir robot tasarlayıp yapmıştık. Bu gören valimiz, kaymakamımız ve belediye başkanımız bizi destekleyerek, bize böyle bir robotik kodlama sınıfı kazandırdıkları için teşekkür ederim.” dedi.